verzekeringen bij koophuis

Welke verzekeringen heb je nodig bij een koophuis?

Bij het kopen van een woning komt een aantal zaken om de hoek kijken waar je niet direct aan denkt. Een daarvan is het afsluiten van een aantal verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn verplicht bij een koopwoning of een hypotheek, andere zijn optioneel maar wel aan te raden. We zetten op een rijtje welke verzekeringen je moet hebben en welke eigenlijk onmisbaar zijn.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, is een schadeverzekering die schade aan een woning dekt. Zo ben je financieel gedekt bij bijvoorbeeld brand, wateroverlast of inbraak. Met een opstalverzekering verzeker je de woning zelf, inclusief alle vaste onderdelen. Daaronder vallen ook bijvoorbeeld de vloerbedekking, de wastafels, de leidingen en de kozijnen.

Een opstalverzekering wordt verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers. Dat komt omdat de woning het onderpand van de hypotheek is. Als de woning in waarde vermindert of zijn waarde geheel verliest, heeft dat dus direct gevolgen voor de hypotheekverstrekker.

Heb je een appartement gekocht waarbij lidmaatschap van een Vereniging van Eigenaren (VvE) verplicht is? Dan kan het zo zijn dat de VvE al zorgdraagt voor de opstalverzekering van je woonhuis.

Overlijdensrisico-verzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitkeert als u komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet met financiële gevolgen opgezadeld worden. Met de uitkering van de verzekering kan de hypotheek van uw koophuis worden afgelost. Een overlijdensrisicoverzekering wordt daarom vaak gelijktijdig met een hypotheekaanvraag afgesloten.

Een overlijdensrisicoverzekering wordt bijna altijd verplicht gesteld door een hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker wil namelijk voorkomen dat de hypotheeklasten niet worden betaald. Het is echter niet altijd vereist om voor het volledige hypotheekbedrag een verzekering af te sluiten. Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht voor het hypotheekdeel dat boven een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning uitkomt. Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dit percentage vastgesteld op 80%, bij hypotheken zonder NHG verschilt dit per geldverstrekker.

Aansprakelijkheids-verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent als je onbedoeld schade toebrengt aan eigendommen van anderen. Soms gebeurt dit door je eigen toedoen, maar een aansprakelijkheidsverzekering dekt ook schade die niet direct door jou wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan dakpannen die van je woning waaien en het tuinmeubilair van de buren beschadigen, of een lekkende wasmachine die waterschade bij de onderburen teweegbrengt.

Rechtsbijstands- verzekering

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt voor juridische bijstand bij geschillen. Dit kan zijn bij geschillen over materiële schade, maar ook over koopcontracten, servicecontracten en burenruzies. Een rechtsbijstandsverzekering biedt ongelimiteerde dekking voor bijna alle rechtsgebieden.